Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Blog ogólnotematyczny | 24 lipca 2017

Scroll to top

Top

Szef kuchni – zarządzanie personelem w kuchni

Asiek
  • On 24 grudnia 2015

Szef kuchni to posada, która wciąż cieszy się dużym powodzeniem na rynku pracy. Szef kuchni konieczny jest w każdej restauracji. Zazwyczaj pracodawca wymaga doświadczenia na podobnym stanowisku, wykształcenia w tym kierunku oraz aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej. Dodatkowe atuty stanowią kreatywność, umiejętność pracy pod presją czasu oraz dobra organizacja pracy swojej oraz podwładnych. Praca szefa kuchni jest zazwyczaj stabilnym zatrudnieniem na umowę o pracę. Różne są wymagania względem długości już posiadanego doświadczenia. Doświadczenie to z całą pewnością pozwoli wykazać nasze umiejętności zarządzania zespołem oraz koordynowania pracy kuchni. Prócz tego nie sposób odmówić znajomości przygotowywania potraw.

vegetables-1210240_1920

Jeśli dobrze znamy język, to otworem stoi przed nami również kariera za granicą. Niektóre firmy zajmują się pozyskiwaniem pracowników na rynki zagraniczne. Zazwyczaj jest konieczne doświadczenie na podobnym stanowisku, ale niekoniecznie za granicą. Niezbędny jest oczywiście język. Niekiedy wystarczy posiadać statut absolwenta szkoły gastronomicznej. Do tego dorzucić należy bardzo dobrą organizację pracy i powstaje nam kandydat idealny, którego zadaniem będzie przygotowanie miejsca pracy oraz obsługa i dbanie o czystość urządzeń. Pracownik taki będzie wydawał i przygotowywał posiłki. Niekiedy pracodawca oferuje również zakwaterowanie, warto o to zapytać przed podjęciem się pracy.

habaneros-499057_640

Szef kuchni odpowiedzialny jest za kompleksowe działanie kuchni, bez względu na to w czym się ona specjalizuje. Bardzo często ma on za zadanie kreować i określać kosztorys zawarty w menu w oparciu o zasady biznesu. Często pracuje on bezpośrednio z menadżerami restauracji w kwestiach kadrowych, finansowych oraz operacyjnych. Będzie on również szkolił i przekazywał wiedzę pracownikom, jak również dokonywał ich kontroli pod kątem wypracowanych standardów i procedur. Co jakiś czas szef kuchni będzie także proszony o przygotowanie okresowych raportów dotyczących produkcji, sprzedaży, magazynów i inwentaryzacji.

ksr.net.pl