Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Blog ogólnotematyczny | 21 grudnia 2024

Scroll to top

Top

Pomidory mięsiste – rozpoznanie dobrego pomidora na targu.

Pomidory mięsiste – rozpoznanie dobrego pomidora na targu.
Asiek
  • On 30 grudnia 2015

Pomidory cieszą się znaczną popularnością na terenie naszego kraju. Od lat są tak samo chętnie uprawiane. Często hodowcy stawiają na pomidory mięsiste, które występują w kilku odmianach. Spotkać możemy się z pomidorami z odmiany foronti, które charakteryzują się tym, że są mięsiste i posiadają bardzo dużą twardość oraz trwałość. Ich owoce są kształtne i lekko spłaszczone. Ich kolor to intensywny czerwony. Odmiana ta daje sporo owoców. Kolejna z odmian pomidorów mięsistych to starbuck, ich owoce posiadają atrakcyjny, czerwony kolor, a ich skórka posiada wyjątkowy połysk. Roślina ta jest łatwa w uprawie oraz pielęgnacji. Możemy puścić ją zarówno na jeden, jak i dwa pędy. Możemy posadzić ją wiosną, jak również jesienią w podłożu, którym będzie wełna mineralna.

vegetables-1210240_1920
Odmiana starbuck bardzo dobrze się przechowuje. Jest to odmiana plenna, dobre efekty daje szczepienie jej na podkładce. Jakość owoców tej odmiany jest wysoka, podobnie jak jej plon, którego wydaje sporo. Owoce tej odmiany mogą pochwalić się ładnym kształtem oraz atrakcyjnym połyskiem skórki. Ich czerwony kolor docenia wielu hodowców.
Pomidory mięsiste w okresie letnim cenione są zwłaszcza jako składnik kanapek oraz zup. Świetnie sprawdzą się także w sałatce. Jesienią natomiast wielu z nas doceni ich dostępność w postaci przetworów. Być może dlatego pomidory cieszą się tak dużą popularnością. Trudno powiem dorównać im w smaku. A i ilość przetworów, które można z nich uzyskać, jest dość wysoka. Przede wszystkim to oczywiście same pomidory, które w postaci suszonych nadadzą się jako przekąska. Pomidory ze słoika to także składnik zupy pomidorowej. Jeszcze inną możliwością jest przecier pomidorowy wykonany domowym sposobem, który przyda nam się bardzo często w kuchni. Miłośnicy keczupu na pewno docenią także możliwość wykonania go we własnym domu. Dzięki czemu będą mogli go doprawić w odpowiadający nam sposób. Dodać należy, że pomidory warto zjadać pod różnymi postaciami, ponieważ są zdrowe. Warto więc zadbać o ich obecność w naszym domu bez względu na porę roku.