Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Blog ogólnotematyczny | 6 października 2024

Scroll to top

Top

Ochrona biologiczna roślin w naszym ogródku

Asiek
  • On 12 czerwca 2015

Jeśli samodzielnie uprawiamy warzywa, to są one dla nas cenne i chcemy aby dały spore polny, ale i by były jak najzdrowsze. W rezultacie poczujemy satysfakcje, ale i konsumpcja takich warzyw wiąże się ze świadomością, że warzywa nie są faszerowane środkami chemicznymi, a przez co są zdrowsze od tych kupowanych w sklepach. Niestety, hodowane przez nas warzywa narażone są na choroby oraz szkodniki. Jak je chronić? Na ile to możliwe najlepiej unikać środków chemicznych stosując biologiczną ochronę roślin. Chemia nie jest bowiem jak wiadomo obojętna dla zdrowia.
Po pierwsze powinniśmy zakupić odmiany warzyw, które są odporne, jest to pierwszy krok. Powinniśmy położyć także nacisk na odpowiednie metody nawożenia organicznego, pamiętając i mając na uwadze to, że nie wszystkie warzywa mogą być obficie nawożone zwłaszcza obornikiem. Obfite nawożenie jest wskazane w przypadku uprawy kapusty, ogórków, czy pomidorów. Jednak jeśli mowa o uprawie warzyw korzeniowych i cebulowych jest to raczej odradzane. Warto również dokonywać corocznych zmian w zasiewaniu poszczególnych miejsc zmieniając ułożenie poszczególnych roślin. Wskazane jest również unikanie nadmiernego zagęszczenia w uprawie warzyw. Gleba w której hodujemy rośliny powinna być przewiewna, żyzna i odpowiednio nawodniona, co sprawia, ze rośliny rosną dobrze. W rezultacie są również mniej narażone na czynniki chorobotwórcze i działanie szkodników. Powinniśmy zadbać również o regularne zasilanie gleby nawozami naturalnymi, takimi jak kompost. Innym czynnikiem jest różnorodność w dobieraniu sadzonych warzyw, zapewni to masowemu pojawianiu się szkodników.

wood-fence-1610150_1920